Jak se projevuje nerovnováha střev?

  • Problémy s kůží (akné, vyrážky, ekzémy)
  • Chronická zácpa nebo průjem
  • Plynatost

Co střevům pomáhá?

  • Kvašená zelenina
  • Celozrnná strava (pokud střevo netrpí např. Crohnovou nemocí nebo podrážděným tračníkem)
  • Hruškový kompot (zejména u suché zácpy)
  • Chlorella, spirulina
  • Lněné semínko (namočené přes noc - voda z namočeného semínka hydratuje příliš suché střevo)

Emoce, která se váže ke střevům:

  • Neschopnost pouštět (ne jednou jsem se setkala s lidmi, kteří trpěli zácpou a nebyli schopní věci pouštět - jakmile nastala změna v nastavení mysli/emocích, začali pouštět lépe i na WC)

Co střevům škodí?

  • Nedostatečný pohyb
  • Bílá mouka, zejména v podobě pečiva
  • Přílišná suchost stravy (založená např. výhradně na pečivu)
  • Maso

Jak se projevuje nerovnováha jater?

  • Bolest hlavy, zejména za očima
  • PMS
  • Krevní sraženiny v menstruaci
  • Bolestivá menstruace
  • Bolest zad nahoře
  • Bolest pod žebry na pravé straně
  • Těžké zažívání, křeče v břiše, které vycházejí z pravé části břicha do levé
  • Nafukování břicha
  • Průjem, který je střídán s bobečky (stolice vypadá jako malé kozí bobečky)
  • Akné
  • Zdravotní problémy, které se zhorší na jaře (např. alergie)
  • Problémy s očima

Co játrům pomáhá?

  • Zelené listy, zejména ve formě oblanšírované zeleniny (listy kedlubny, ředkviček, kadeřávek, zelená kapusta, zelená část pórků apod.)
  • Brokolice
  • Ječmen
  • Fazole mungo
  • Zelené fazolky
  • Klíčky (ty z brokolice jsou pro játra nejlepší)
  • Ředkve a ředkvičky
  • Otevřený způsob přípravy pokrmů: vařit s otevřeným hrncem (aby v hrnci bylo hodně pohybu + aby nebyl zaklopený pokličkou)
  • Vařit ve woku - umožní mít hodně prostoru a dát jídlu pohyb

Emoce, která se váže k játrům:

  • Papiňák
  • Popudlivost
  • Vztek
  • Permanentní naštvání
  • Zloba
  • Nedostatek trpělivosti

Co játrům škodí?

  • Chemické čistící prostředky pro domácnost, prací prášky a aviváže, které nejsou z "netoxické" kategorie, dále taky kosmetika, která nespadá do této skupiny
  • Různá aditiva, zvýrazňovače chuti, "éčka"
  • Zbytky léků, které organismus musí zpracovat
  • Příliš mnoho tuků ve stravě (zejména těch saturovaných a hydrogenovaných)
  • Kombinace sladké chuti a tuku
  • Příliš mnoho vajec ve stravě
  • Alkohol
  • Drogy
  • Stimulanty
  • Fruktóza, která je chemicky vyráběná (tedy ne z ovoce - vidět to můžete na různých sladkých výrobcích: "Slazeno fruktózou" - tak té se raději vyhýbejte)
  • Příliš kyselá chuť (např. z obyčejného octa)
  • Jíst těsně před spaním
  • Jíst až k prasknutí

Jak se projevuje nerovnováha sleziny?

  • Únava
  • Těžké, pomalé zažívání
  • Napětí v oblasti solárního plexu
  • Pálení žáhy po jídle
  • Plynatost
  • Spánek po jídle
  • Měkká nebo rozpadající se stolice, která přichází ráno
  • Pocit těžkého těla, zejména dolních okončetin
  • Otoky v dolních okončetinách
  • Nebolestivé modřiny
  • Gynekologické výtoky
  • Neschopnost soustředit se
  • Najednou velký hlad

Emoce, která se váže ke slezině:

  • Zacyklenost
  • Přílišné dělání si starostí
  • Naříkání si, role oběti
  • Pochyby

Co slezině škodí?

  • Cukr a sladidla
  • Sladké (=s cukrem) pečené věci z mouky
  • Jíst nepravidelně
  • Jíst příliš
  • Příliš syrové stravy
  • Příliš mnoho obilovin ve stravě
  • Velká ztráta krve
  • Játra "v přesile" (příliš silná energie jater)
  • Doporučuji vám pozorovat se, jak se cítíte po: banánech, arašídách (zejména arašídovém másle) a avokádu. Pokud se vám přitíží (pocit těžkosti, ještě pomalejší trávení apod.), doporučuji vám tyto 3 potraviny na nějakou dobu vynechat.

Co slezině pomáhá?

  • Kulatá a sladká zelenina
  • Slzovka
  • Cizrna
  • Jáhly
  • Kulatá rýže
  • Oves
  • Dýňová semínka
  • Vařená strava
  • Jablečný kompot
  • Pomalý, klidný a dlouhý var
  • Být ve flow, tvořit, být kreativní
  • Zpěv

Jak se projevuje nerovnováha plic?

  • Bledý obličej
  • Únava
  • Problémy s plícemi
  • Častá nachlazení
  • Neustálá kapička u nosu
  • Častý kašel
  • Pocit "Takhle už dál ne! Už to nesnesu! Potřebuji změnu!"
  • Melancholie/smutek, který se zhorší/zesílí s podzimem
  • Velká chuť na pikantní věci
  • Astma
  • Alergie
  • Chronický zánět dutin
  • Záněty průdušek
  • Časté vzdychání
  • Suchá nosní sliznice
  • Chronická zácpa nebo průjem
  • Problémy s kůží

Emoce, která se váže k plicím:

  • Smutek
  • Melancholie
  • Neschopnost pouštět staré věci, vztahy, situace

Co plicím škodí?

  • Mléčné výrobky
  • Přesušená strava (pečivo)
  • Příliš pikantní chuť
  • Cukr a umělá sladidla
  • Uzeniny
  • Strava bez čerstvosti
  • Postoj těla - mít zavřený hrudník

Co plicím pomáhá?

  • Pohyb a pobyt na čerstvém a čistém vzduchu
  • Zpěv, hra na foukací nástroj
  • Celozrnná kulatá rýže
  • Bílé velké fazole
  • Pikantní zelenina (ředkvičky, rukola, listy hořčice)
  • Kořenová zelenina (včetně jejich listů)
  • Hořčice (pokud možno z obchodu se zdravou výživou)
  • Spíše delší var
  • Použití papiňáku
  • Čaj ze sušeného lotusu

Jak se projevuje nerovnováha ledvin?

  • Studené nohy
  • Únava
  • Bolest, která se zhoršuje s chladem
  • Pytlíky nebo kruhy pod očima
  • Gynekologické potíže
  • Neplodnost
  • Impotence
  • Ztráta chuti na sex
  • Slabá menstruace
  • Nepravidelná menstruace
  • Bolestivá menstruace
  • Otoky kotníků
  • Problémy s kostmi a klouby
  • Bolavá bedra
  • Bolavá kolena
  • Noční močení
  • Bolavá lýtka

Emoce, která se váže k ledvinám:

  • Strach
  • Přílišná opatrnost
  • Stydlivost
  • Fóbie

Co ledvinám škodí?

  • Chlad, zejména v bederní oblasti a na ťapkách
  • Studené nápoje
  • Studené jídlo (přímo z ledničky)
  • Stimulanty (limonády, energy drinky)
  • Cukr a sladidla
  • Příliš bílkovin (a to i rostlinných)
  • Příliš mnoho soli
  • Nesprávný pitný režim
  • Pít těsně před spaním
  • Pít nedostatečně (moč by neměla být cítit a měla by být jen velmi málo zbarvená)

Co ledvinám pomáhá?

  • Adzuki
  • Černé fazole
  • Pohanka
  • Černá/divoká rýže
  • Zázvor
  • Černý sezam
  • Mořské řasy (velký přísun minerálů)
  • Kořenová zelenina, zejména mrkev a daikon
  • Připravovat jídlo v troubě
  • Vařit pozvolna a dlouho
  • Polévky připravovat nejprve orestováním zeleniny na oleji a pak teprve zalít vodou
  • Žínka, která je namočená v hodně teplé vodě se zázvorem - přiložit na oblast beder, krásně se tím prohřejí
  • Lavórek s teplou vodou, do které si nastrouháte zázvor a do které ponoříte nohy