Jak klíčit pohanku. A taky proč a kdy to dělat.

Když jsem objevila pohanku, vůbec mi nechutnala. Narazila jsem na ni před nějakými 25 lety a nechápala jsem, co na ní všichni vidí. Chuť měla tak divnou, že se mi nedařilo ji k čemukoliv přirovnat.

No jó! Jenže pak jsem ochutnala pohankovou sekanou a úplně se mi změnil pohled na ni. 😀

Rázem jsem se do ní zamilovala. A to jsem ještě neměla tušení, že sekaná bude jen předskokanským můstkem k další dobrotě: naklíčené pohance.

Že nevíte, jak se pohanka klíčí? Jo tááák, ani jste netušily, že to jde?

Jak klíčit pohanku

Postup je tak jednoduchý, že ho zvládne i malé dítě. A navíc k tomu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Stačí hrnek nebo miska a malý talířek. A za 2-3 dny máte vitální potravinu, kterou můžete obohacovat vaše talíře po celý rok.

V obchodech můžete koupit tmavou (opraženou) pohanku a pak tu světlou.
Z opražené už nic nevykřešete. Ta už prošla tepelnou úpravou a není možné ji přivést zpět k životu.
Proto na klíčení vždy používejte jedině nepraženou pohanku (je světlá, barvu má jemně okrovou až do zelenkava).

U klíčení semínek se doporučuje klíčící sklenice nebo speciální klíčící misky. Ano, je to ideální stav, ale klíčit se dá i „v polních podmínkách“, když žádné takové speciální vybavení nemáte. 😀

Postup je velmi jednoduchý. Můžete jím klíčit většinu semínek, luštěnin i obilovin:

1.

 Namočit pohanku (přes noc).

2.

Slít všechnu vodu.
(Toto je velmi důležité, je potřeba se přesvědčit,
že je úplně všechna voda vylitá).

3.

Zakrýt malým talířkem.

4.

Ráno a večer v průběhu následujících 2-3 dní pohanku proplachovat.

To znamená prolít důkladně vodou a zase nechat všechnu vodu vytéct. A pak zase zaklopit talířkem.

To proplachování je důležité ze 2 důvodů.
– Klíčící pohance dodáme potřebnou vlhkost.
– Postaráme se o to, aby nám pohanka „nezatuchla“.

Ve velmi teplém létě (a zejména tehdy, když klíčíme malá semínka, jako třeba alfa-alfa) se může stát, že se proces klíčení nepovede. V 99 % je to proto, že jsme nedostatečně propláchly semínka.

Pohanka je hotová, když uvidíte klíčky o délce zhruba 2 centimetrů. Získáte tím vitální potravinu plnou živin, vitamínů a minerálů.

Nenaklíčenou pohanku je lepší jíst jen v chladnějším období (respektive tehdy, když se cítíme zimomřivé a potřebujeme zahřát). Ale ta naklíčená je jiná – klíčky tělu dodávají svěžest. Proto pohanku v její naklíčené podobě můžeme jíst i v teplém létě.

Pohanka obsahuje rutin

Jíst pohanku v létě má navíc velký smysl, protože obsahuje rutin.
Ten je vynikající na žíly a pomáhá našemu oběhovému systému. V létě, kdy oběhový systém potřebuje naši pozornost, proto dává velký smysl pohanku pravidelně zařazovat.

Jak naklíčenou pohanku jíst?

Naklíčená pohanka se dá jíst jen tak. Nemusíte ji tepelně upravovat.

Dá se přidat do zeleninových salátů.
Ale dá se udělat i pohankový salát s nějakou zálivkou.
Dá se nasypat na chleba.
Dá se použít do ranní kaše.
A můžete ji i rozmixovat s kořením a stroužkem česneku. Tím vznikne vynikající pomazánka plná živin a vitálních látek.

Na obrázku níže vidíte pohanku před a po naklíčení:

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů