Jak se projevuje nerovnováha střev?
- Problémy s kůží (akné, vyrážky, ekzémy)
- Chronická zácpa nebo průjem
- Plynatost
Co střevům pomáhá?
- Kvašená zelenina
- Celozrnná strava (pokud střevo netrpí např. Crohnovou nemocí nebo podrážděným tračníkem)
- Hruškový kompot (zejména u suché zácpy)
- Chlorella, spirulina
- Lněné semínko (namočené přes noc - voda z namočeného semínka hydratuje příliš suché střevo)
Emoce, která se váže ke střevům:
- Neschopnost pouštět (ne jednou jsem se setkala s lidmi, kteří trpěli zácpou a nebyli schopní věci pouštět - jakmile nastala změna v nastavení mysli/emocích, začali pouštět lépe i na WC)
Co střevům škodí?
- Nedostatečný pohyb
- Bílá mouka, zejména v podobě pečiva
- Přílišná suchost stravy (založená např. výhradně na pečivu)
- Maso
Jak se projevuje nerovnováha jater?
- Bolest hlavy, zejména za očima
- PMS
- Krevní sraženiny v menstruaci
- Bolestivá menstruace
- Bolest zad nahoře
- Bolest pod žebry na pravé straně
- Těžké zažívání, křeče v břiše, které vycházejí z pravé části břicha do levé
- Nafukování břicha
- Průjem, který je střídán s bobečky (stolice vypadá jako malé kozí bobečky)
- Akné
- Zdravotní problémy, které se zhorší na jaře (např. alergie)
- Problémy s očima
Co játrům pomáhá?
- Zelené listy, zejména ve formě oblanšírované zeleniny (listy kedlubny, ředkviček, kadeřávek, zelená kapusta, zelená část pórků apod.)
- Brokolice
- Ječmen
- Fazole mungo
- Zelené fazolky
- Klíčky (ty z brokolice jsou pro játra nejlepší)
- Ředkve a ředkvičky
- Otevřený způsob přípravy pokrmů: vařit s otevřeným hrncem (aby v hrnci bylo hodně pohybu + aby nebyl zaklopený pokličkou)
- Vařit ve woku - umožní mít hodně prostoru a dát jídlu pohyb
Emoce, která se váže k játrům:
- Papiňák
- Popudlivost
- Vztek
- Permanentní naštvání
- Zloba
- Nedostatek trpělivosti
Co játrům škodí?
- Chemické čistící prostředky pro domácnost, prací prášky a aviváže, které nejsou z "netoxické" kategorie, dále taky kosmetika, která nespadá do této skupiny
- Různá aditiva, zvýrazňovače chuti, "éčka"
- Zbytky léků, které organismus musí zpracovat
- Příliš mnoho tuků ve stravě (zejména těch saturovaných a hydrogenovaných)
- Kombinace sladké chuti a tuku
- Příliš mnoho vajec ve stravě
- Alkohol
- Drogy
- Stimulanty
- Fruktóza, která je chemicky vyráběná (tedy ne z ovoce - vidět to můžete na různých sladkých výrobcích: "Slazeno fruktózou" - tak té se raději vyhýbejte)
- Příliš kyselá chuť (např. z obyčejného octa)
- Jíst těsně před spaním
- Jíst až k prasknutí
Jak se projevuje nerovnováha sleziny?
- Únava
- Těžké, pomalé zažívání
- Napětí v oblasti solárního plexu
- Pálení žáhy po jídle
- Plynatost
- Spánek po jídle
- Měkká nebo rozpadající se stolice, která přichází ráno
- Pocit těžkého těla, zejména dolních okončetin
- Otoky v dolních okončetinách
- Nebolestivé modřiny
- Gynekologické výtoky
- Neschopnost soustředit se
- Najednou velký hlad
Emoce, která se váže ke slezině:
- Zacyklenost
- Přílišné dělání si starostí
- Naříkání si, role oběti
- Pochyby
Co slezině škodí?
- Cukr a sladidla
- Sladké (=s cukrem) pečené věci z mouky
- Jíst nepravidelně
- Jíst příliš
- Příliš syrové stravy
- Příliš mnoho obilovin ve stravě
- Velká ztráta krve
- Játra "v přesile" (příliš silná energie jater)
- Doporučuji vám pozorovat se, jak se cítíte po: banánech, arašídách (zejména arašídovém másle) a avokádu. Pokud se vám přitíží (pocit těžkosti, ještě pomalejší trávení apod.), doporučuji vám tyto 3 potraviny na nějakou dobu vynechat.
Co slezině pomáhá?
- Kulatá a sladká zelenina
- Slzovka
- Cizrna
- Jáhly
- Kulatá rýže
- Oves
- Dýňová semínka
- Vařená strava
- Jablečný kompot
- Pomalý, klidný a dlouhý var
- Být ve flow, tvořit, být kreativní
- Zpěv
Jak se projevuje nerovnováha plic?
- Bledý obličej
- Únava
- Problémy s plícemi
- Častá nachlazení
- Neustálá kapička u nosu
- Častý kašel
- Pocit "Takhle už dál ne! Už to nesnesu! Potřebuji změnu!"
- Melancholie/smutek, který se zhorší/zesílí s podzimem
- Velká chuť na pikantní věci
- Astma
- Alergie
- Chronický zánět dutin
- Záněty průdušek
- Časté vzdychání
- Suchá nosní sliznice
- Chronická zácpa nebo průjem
- Problémy s kůží
Emoce, která se váže k plicím:
- Smutek
- Melancholie
- Neschopnost pouštět staré věci, vztahy, situace
Co plicím škodí?
- Mléčné výrobky
- Přesušená strava (pečivo)
- Příliš pikantní chuť
- Cukr a umělá sladidla
- Uzeniny
- Strava bez čerstvosti
- Postoj těla - mít zavřený hrudník
Co plicím pomáhá?
- Pohyb a pobyt na čerstvém a čistém vzduchu
- Zpěv, hra na foukací nástroj
- Celozrnná kulatá rýže
- Bílé velké fazole
- Pikantní zelenina (ředkvičky, rukola, listy hořčice)
- Kořenová zelenina (včetně jejich listů)
- Hořčice (pokud možno z obchodu se zdravou výživou)
- Spíše delší var
- Použití papiňáku
- Čaj ze sušeného lotusu
Jak se projevuje nerovnováha ledvin?
- Studené nohy
- Únava
- Bolest, která se zhoršuje s chladem
- Pytlíky nebo kruhy pod očima
- Gynekologické potíže
- Neplodnost
- Impotence
- Ztráta chuti na sex
- Slabá menstruace
- Nepravidelná menstruace
- Bolestivá menstruace
- Otoky kotníků
- Problémy s kostmi a klouby
- Bolavá bedra
- Bolavá kolena
- Noční močení
- Bolavá lýtka
Emoce, která se váže k ledvinám:
- Strach
- Přílišná opatrnost
- Stydlivost
- Fóbie
Co ledvinám škodí?
- Chlad, zejména v bederní oblasti a na ťapkách
- Studené nápoje
- Studené jídlo (přímo z ledničky)
- Stimulanty (limonády, energy drinky)
- Cukr a sladidla
- Příliš bílkovin (a to i rostlinných)
- Příliš mnoho soli
- Nesprávný pitný režim
- Pít těsně před spaním
- Pít nedostatečně (moč by neměla být cítit a měla by být jen velmi málo zbarvená)
Co ledvinám pomáhá?
- Adzuki
- Černé fazole
- Pohanka
- Černá/divoká rýže
- Zázvor
- Černý sezam
- Mořské řasy (velký přísun minerálů)
- Kořenová zelenina, zejména mrkev a daikon
- Připravovat jídlo v troubě
- Vařit pozvolna a dlouho
- Polévky připravovat nejprve orestováním zeleniny na oleji a pak teprve zalít vodou
- Žínka, která je namočená v hodně teplé vodě se zázvorem - přiložit na oblast beder, krásně se tím prohřejí
- Lavórek s teplou vodou, do které si nastrouháte zázvor a do které ponoříte nohy
-
Ayurvéda: PDF k olejovým masážím ke stažení ZDE
PDF, které pro vás připravila Karolínka, si můžete uložit k sobě do počítače.